ATV-urile electrice – solutia viitorului?

ATV-urile electrice – solutia viitorului?


Acum ca economie incepe sa isi revina, sectorul turismului incepe sa dea semne de vitalitate si este timpul sa ne pregatim pentru excursii. Fie ca suntem de partea oaspetilor sau de partea gazdelor, vremurile se schimba iar noi trebuie sa ne adaptam. Iar astazi vorbim despre o posibila revolutie in industria turismului – ATV-urile electrice.

ATV-ul este folosit de foarte mult timp atat in industrie cat si in agricultura sau munca pe teren accidentat, dar la noi in Romania se foloseste preponderent in scopuri turistice si de agrement. Indiferent ca anotimp, conditii meteo sau locatie, acest mijloc de transport periculos ofera senzatii tari pe care le adora foarte multi turisti in fiecare an.

Chiar daca la prima vedere poate parea o afacere profitabila, fie ca ai un complex turistic sau poate ai propria ta cabana, sunt foarte multe cheltuieli cu un ATV iar cu cat flota este mai mare, cu atat cosmarul se amplifica. Ai nevoie constanta de piese pentru ATV pentru ca revizia se face la fiecare 100 de ore de functionare si apoi ai nevoie si de alte piese ATV decat uleiul si filtrele.

Iar aici intervin ATV-urile electrice. Un concept nou pe piata, care momentan anima doar lumea ATV-urilor pentru copii dar care incet incet acopera si lumea celor mari. ATV-urile electrice te vor face instant dusmanul magazinelor online specializate in piese pentru ATV, dar sunt si alte avantaje mai subtile la propulsia viitorului:

Nu scoate zgomot. Unul din atuurile pe care le au ATV-urile electrice este nivelul scazut spre inexistent de zgomot, ca sa nu mai spun despre emisiile de noxe. Practic, nu poluezi, nu deranjezi, poti merge lejer pe camp fara a deranja vreo turma de oi. Iar ca bonus, poti avea o conversatie cu prietenii tai, lucru pe care nu il poti face datorita motoarelor clasice de ATV, care de multe ori nu sunt acoperite.

Autonomia mica de 30-40 km inseamna ca vei avea un consum mare de carburant dar si ca vei face multe drumuri pentru aprovizionarea cu carburant. Iar daca esti departe de civilizatie, cu atat mai mult se lungeste timpul necesar alimentarii. Pe cand daca ai un ATV electric, poti monta panouri solare la tine la complex sau cabana si poti alimenta direct de acolo. In mod normal nu este o solutie fezabila pentru uz propriu pentru ca nu ai spatiu, dar la un complex sau cabana nu se aplica aceasta problema. Cu alte cuvinte, ai “carburant” ecologic si gratuit si ai castigat si timpul pe care il petreceai in drum spre benzinarie si inapoi.

Il incarci in pauza de masa si esti gata de actiune. Un ATV electric are un timp mediu de incarcare de la 0 la 100% in 3 ore. Autonomia lor este de aproximativ 30 de km, mult peste kilometrajul pe care il vor face turistii de dimineata pana la pauza de masa.

Cu alte cuvinte, cat dureaza pauza de masa ai timp arhi-suficient pentru a incarca ATV-urile electrice. Totul este sa nu uiti sa faci asta.

Ultimul aspect subtil o reprezinta franare cu regenerare. Si la autoturismele electrice sau hibride, in momentul in care pui frana o parte din energia generata se duce catre baterii si se incarca cu od oza mica. Iar la ATV se amplifica efectul, mai ales atunci cand cobori dealul sau o panta abruta sau cu teren dificil.

Sa recapitulam: Scapi de stresul carburantului, nu mai cumperi piese pentru ATV, nu faci zgomot si il poti incarca in timp ce clientii tai stau si savureaza mancarea si privelistea.

Mai ai nevoie de motive pentru a trage un ochi peste ATV-urile electrice?

Vă rugăm să vă autentificați pentru a posta un comentariu.