Ce inseamna sa fim in forma fizica buna?

Ce inseamna sa fim in forma fizica buna?


Auzim adesea vorbindu-se despre „a fi in forma” insa ce inseamna, mai exact, acest lucru? Este posibil ca multi dintre noi sa punem semn de egal intre „a fi in forma” si un anumit numar de kilograme insa, daca privim problema mai in profunzime, vom observa ca raspunsul este destul de complex.

In primul rand, la ce se refera ideea de a fi intr-o forma fizica buna? In general, conceptul se refera la o combinatie dintre sanatatea fizica si psihica, abilitatile fizice pe care le avem, si modul in care ne simtim.

Cu toate ca exista anumiti indicatori clari asupra a ceea ce inseamna sa fim in forma – precum sanatatea fizica – forma fizica ideala este, in mare masura, individuala.

Prin urmare, sa privim mai indeaproape relatia dintre o forma fizica buna si diferiti factori cu care conectam, de obicei, aceasta stare:

1. Dieta

Asa cum spuneam mai sus, nu exista, de fapt, o formula 100% exacta pentru a determina daca cineva este in forma sau nu. Pentru multi, acest lucru este conectat cu o dieta sanatoasa sau, cel putin, cu o dieta care te ajuta sa slabesti. Insa, din nou, ne putem intreba: ce inseamna o dieta sanatoasa? Exista o dieta potrivita tuturor?

Ei bine, nici aici nu putem gasi un raspuns foarte simplu, nici macar in domeniul stiintific. Anumite studii indica, spre exemplu, ca este nesanatos sa nu consumam carne, in timp ce altele tind sa confirme ideea conform careia o dieta bazata pe plante este mai benefica. Si exemplele pot continua. Intr-un final, dieta sanatoasa este, pentru fiecare dintre noi, cea care ne ajuta sa functionam optim.

2. Forma si dimensiunile corpului

O conceptie foarte larg raspandita este aceea ca, pentru a fi in forma, trebuie sa cantarim sub un anumit numar de kilograme si sa avem muschi bine definiti si vizibili.

Insa a fi slab nu inseamna ca esti, in mod automat, in forma. Exista foarte multi oameni slabi care au o dieta saraca si nu pot face nicio flotare, de exemplu. In schimb, exista atleti care ar fi considerati, in mod normal, supraponderali, dar care mananca si se antreneaza extrem de constiincios. Prin urmare, nu putem spune ca forma corpului si dimensiunile sale sunt un indicator clar al sanatatii.

3. Abilitatile atletice

A fi in forma inseamna sa poti participa la maratoane, sa poti sa iti mentii echilibrul pe un skateboard sau sa ridici greutati mari? Oamenii cu abilitati fizice deosebite pot fi considerati in forma insa nu este necesar sa putem face 100 de flotari si sa alergam 10 km pentru a fi considerati intr-o buna forma fizica.

In general, majoritatea doctorilor iti vor spune ca a fi in forma inseamna sa fii clinic sanatos, sa fii activ, capabil fizic si sa te simti bine in corpul tau. Definitia acestui concept se schimba de la individ la individ, incluzand orice aspect il face sa se simta asa cum am descris mai sus.

Photo by Sarah Chai / Pexels

Vă rugăm să vă autentificați pentru a posta un comentariu.