Cum sa folosesti bicicleta eliptica in recuperarea dupa accidente

Cum sa folosesti bicicleta eliptica in recuperarea dupa accidente


In trecut, odihna era, in general, recomandata pentru cei care au experimentat accidente usoare sau au dezvoltat diferite afectiuni ale genunchilor, gleznelor, soldurilor etc. Astazi, dimpotriva, persoanelor cu astfel de afectiuni le este recomandata odihna activa sau dinamica, adica mentinerea unui stil de viata activ. Pentru cei ce fac sport regulat, acest lucru presupune modificarea rutinei lor normale de fitness astfel incat sa nu agraveze consecintele accidentului si sa ajute la recuperare.

Insa care este motivul acestei schimbari? Pe scurt, s-a observat ca o intrerupere brusca a unei rutine de fitness afecteaza oamenii nu numai fizic, aceastia pierzandu-si din forma fizica, ci si la nivel psihologic, in lipsa endorfinelor generate de antrenamentele regulate. Prin urmare, atunci cand intrerupem o rutina de fitness brusc si nu mai facem miscare in mod regulat, corpul se vindeca mai lent, iar emotiile negative legate de accidentare sunt mai greu de gestionat.

Asadar, atunci cand este posibil ca rutina de fitness sa fie continuata intr-o forma modificata, specialistii recomanda, adesea, lucrul pe o bicicleta eliptica. Spre deosebire de alte echipamente, bicicleta eliptica ofera o alternativa cu impact mai scazut asupra articulatiilor, mai ales asupra genunchilor si soldurilor. Miscarile in forma ovala, specifice acestui echipament, ajuta soldurile, genunchii si gleznele sa ramana aliniate, prevenind uzura suplimentara. 

In plus, deoarece multe afectiuni ale genunchilor rezulta din cvadricepsi slabi, insuficient exersati, miscarea zilnica, cu impact scazut, precum cea obtinuta prin utilizarea bicicletei eliptice, te poate ajuta sa intaresti acesti muschi si sa eviti agravarea afectiunilor si accidentari viitoare.

Asadar, cum trebuie sa folosesti bicicleta eliptica pentru recuperare?

Iata, mai jos, cateva indicatii care iti vor fi ajutor:

  • O bicicleta eliptica este conceputa in asa fel incat sa simuleze miscarile naturale ale mersului si alergatului. De aceea, nu incerca sa iti contorsionezi corpul astfel incat sa te ajustezi tu bicicletei si miscarilor pe care aceasta ti le impune. Dimpotriva, foloseste la maxim elementele ajustabile ale bicicletei astfel incat sa o poti adapta corpului tau, iar miscarile rezultate sa se simta naturale.
  • Cauta o bicicleta eliptica cu spatiu mic intre pedale. Cu cat acest spatiu este mai mare, cu atat soldurile tale vor fi mai departate, ceea ce poate conduce la dureri de picioare si de spate.
  • Acorda atentie modului in care pedalezi. Atunci cand faci acest lucru, iti folosesti muschii picioarelor si gleznele, iar daca miscarile tale sunt excesiv de largi, mobilitatea iti poate fi afectata intr-un final. Din nou, accentul cade pe miscari naturale, fara a-ti intinde prea mult membrele. Acest lucru este valabil si pentru miscarea bratelor.
  • Daca simti durere in urma miscarilor, reevalueaza-ti tehnica. Spatele trebuie mentinut drept si, asa cum am spus mai sus, miscarile bratelor si picioarelor nu trebuie sa depaseasca limitele tale naturale.

Daca simti ca faci un exercitiu corect insa durerea persista, adreseaza-te medicului si unui instructor de fitness. Acestia te vor putea ajuta sa iti ajustezi antrenamentul intr-un mod corespunzator.

Vă rugăm să vă autentificați pentru a posta un comentariu.