Cum sa iti inveti copilul sa fie deschis la experiente noi

Cum sa iti inveti copilul sa fie deschis la experiente noi


Lumea se schimba mai repede si mai profund decat ne-am imaginat, probabil, ca si copii. Multe evenimente globale sunt confuze si chiar infricosatoare, nu numai pentru copii, cat si pentru adulti. Alte schimbari sunt interesante sau emotionante. In mijlocul acestora, este important ca parintii sa isi invete copiii sa gandeasca critic si sa pretuiasca curajul, recunostinta, amabilitatea, empatia si autenticitatea. Aceste calitati ii vor forma pe ei, ca oameni, dar si relatia lor cu lumea din jur.

Nu este suficient sa le spunem copiilor sa ii ajute pe ceilalti si sa fie buni. Ei vor dobandi aceste abilitati traind experiente noi, care ii pune fata in fata cu locuri noi, oameni cu pareri diferite si culturi diferite, cu istoria noastra, si asa mai departe. Din fericire, nu este foarte dificil sa trezesti curiozitatea unui copil fata de lucruri noi. Mai dificil, am spune, este ca parintele sa poata facilita accesul copiilor la aceste experiente noi si inedite.

Uneori, pentru a stimula imaginatia copilului, este suficient sa il duci intr-un parc nou unde sa se plimbe pe o pereche de role copii. Alteori, va trebui sa inventezi tot felul de joculete sau sa interactionati, impreuna, cu oameni noi, sa mancati bunatati din alte culturi, sau sa invatati ceva nou despre o anumita tara. Curiozitatea, creativitatea si empatia copiilor sunt deblocate atunci cand aducem in sfera lor de experiente intreaga lume si culturile ei.

Iata cateva idei mai concrete prin care iti poti incuraja copilul sa fie deschis la experiente noi:

Incepe cu prietenia

Astazi nu aveti nevoie de un bilet de avion pentru a afla despre lume si alte comunitati si culturi. Puteti, in schimb, sa comandati acasa mancare de la un restaurant cu mancare specifica unei anumite tari sau culturi, si sa invatati impreuna despre acea cultura citind cateva informatii pe internet. O experienta si mai bogata ar fi sa vizitati un restaurant detinut de o familie din alta tara si sa interactionati cu acestia, sa faceti schimb de informatii despre cultura fiecaruia, si sa aflati ce va deosebeste si ce aveti in comun. Un copil poate invata foarte multe despre ceilalti si despre sine prin astfel de interactiuni. 

Incurajeaza autenticitatea

Un copil care se va dezvolta intr-un adult sanatos din toate punctele de vedere este acel copil care a fost incurajat sa se descopere pe sine, atat de mult cat a fost indemnat sa descopere lumea exterioara. Ofera-i copilului cat mai multe oportunitati de a descoperi ceea ce ii place, indiferent ca vorbim despre muzica, gastronomie, istorie, limbi straine, arta, arhitectura, si asa mai departe. Mergeti impreuna la targuri, muzee, cititi diferite carti si urmariti programe educative pe o varietate de subiecte. Copilul isi va gasi interesele, iar datoria ta este sa il incurajezi sa urmeze aceste interese.

Invata-l sa isi puna intrebari

Un lucru este sa faci origami si alt lucru este sa inveti despre istoria origami. In mod similar, sa iti placa masinile este diferit de a invata cum functioneaza o masina. Vei vedea si in diferite programe pentru copii ca micii telespectatori sunt incurajati sa se intrebe de ce este lumea asa cum este, cum a fost in trecut, si cum poate fi in viitor. Incurajeaza copilul sa puna intrebari si cautati, impreuna, raspunsurile.