Impactul real al timpului petrecut in fata ecranelor asupra copiilor

Impactul real al timpului petrecut in fata ecranelor asupra copiilor


Ca parinte, este firesc sa fii ingrijorat vizavi de timpul pe care copilul sau copiii tai il petrec in fata ecranelor. Chiar daca ai copii cu o viata activa, majoritatea copiilor se bazeaza, astazi, pe device-uri precum laptopul, telefonul sau tableta pentru momentele cand isi fac temele sau cand se relaxeaza.

Fie ca incurajam sau nu aceasta practica, internetul, jocurile video si alte forme de entertainment online fac parte din viata copiilor. Asta inseamna ca, desi putem limita timpul petrecut in fata ecranelor, nu ne va fi deloc usor sa interzicem copiilor contactul cu mediul online. Acest lucru nu ar fi, de fapt, chiar util, tinand cont ca mediul online ofera multa informatie pretioasa. Insa cat de mult ar trebui un parinte sa restrictioneze accesul copiilor la ecrane?

Pentru inceput, sa aruncam o privire asupra impactului pe care timpul petrecut in fata ecranelor il are asupra copiilor.

Diferite cercetari in domeniu au aflat ca acesta impacteaza urmatoarele arii ale vietii unui copil:

1. Atentia

In general, copiii care au acces nelimitat la telefon sau tableta (adica le pot utiliza in orice circumstante, inclusiv la masa) sunt mai usor distrasi si pot manifesta mai putina atentie fata de cei din jur.

2. Somnul

Timpul excesiv petrecut in fata ecranelor impacteaza negativ atat calitatea cat si durata somnului copiilor. Hormonul somnului, melatonina, este eliberat seara, in conditii de lumina scazuta. Creierul poate confunda lumina ecranelor cu lumina zilei, intarziind eliberarea melatoninei.

3. Dieta

Copiii care petrec mult timp pe internet sau jucand jocuri video sunt mai predispusi sa inlocuiasca mesele cu gustari nesanatoase, sau sa manance mai putin si sa bea mai putina apa.

4. Abilitatile cognitive si emotionale

Copiii care petrec mai mult de 7 ore pe zi in fata ecranelor pot manifesta, in multe cazuri, un grad mai scazut de curiozitate si control asupra propriilor emotii, si o stima de sine mai scazuta.

5. Performanta scolara

Petrecerea a mai mult de 2 – 3 ore in fata ecranelor poate produce o scadere a performantei scolare. Acest lucru nu indica afectarea inteligentei copilului ci, mai degraba, este cauzata de inlocuirea exercitiilor fizice sau timpului dedicat activitatilor academice cu timpul petrecut online.

Asa cum sugereaza informatiile de mai sus, impactul negativ al petrecerii unui timp indelungat in fata ecranelor este real. Tinand cont ca nu este realista interzicerea acestui timp petrecut online sau pe device-uri, ce poate face un parinte pentru a minimiza acest impact?

Iata cateva sugestii:

  • Luati masa in familie si nu permiteti accesul la device-uri (inclusiv privitul la televizor, pentru toata familia) in timpul mesei
  • Creati reguli clare despre accesul si timpul petrecut online si respectati-le
  • Utilizati aplicatii de control parental care sa limiteze accesul copiilor la anumite site-uri (de exemplu, retele sociale)
  • Tineti la indemana alte metode de a petrece timpul in mod activ si distractiv – jocuri de societate, mingi, o bicicleta sau trotineta copii, palete de tenis etc.
  • Oferiti un exemplu pozitiv – copiii isi imita parintii, deci incercati sa limitati propriul timp petrecut online, privind la televizor sau jucandu-va pe device-uri. 

Photo by Alexander Dummer / Unsplash

Vă rugăm să vă autentificați pentru a posta un comentariu.