Sfaturi de siguranta pentru ciclisti urbani incepatori

Sfaturi de siguranta pentru ciclisti urbani incepatori


Pedalatul pe o bicicleta de oras, fie pentru plimbari de weekend sau pentru naveta zilnica, este o forma distractiva de exercitiu care nu necesita mersul la sala. In plus, nu vei ramane niciodata blocat/a in trafic si poti parca mult mai usor.

Mersul pe bicicleta, in oras, are o multime de avantaje insa pe ciclistii incepatori, si nu numai, ii pandesc si anumite pericole ce pot fi evitate daca iei in considerare urmatoarele sfaturi:

1. Informeaza-te despre regulile pe care trebuie sa le respecti in trafic

 Chiar daca planuiesti sa mergi cu bicicleta pe trotuar si pe benzi speciale pentru ciclisti, uneori aceste lucruri nu vor fi practice sau posibile, si vei avea nevoie sa te alaturi masinilor din trafic. Prin urmare, este necesar sa cunosti regulile de circulatie, si daca anumite reguli sunt diferite pentru ciclisti fata de soferi. Daca da, nu este sigur sa presupui ca soferii cunosc regulile ce se aplica ciclistilor.

2. Fii gata sa te ocupi de reparatii mici

Fii gata sa te ocupi de eventualele mici reparatii daca te indepartezi de casa. Ia cu tine, minim, un kit de reparare cu plasturi, o mini-pompa, o trusa de prim-ajutor, si un set de chei hexagonale.

3. Nu uita de alte elemente vitale pentru siguranta ta si a bicicletei

Poarta o casca de protectie intotdeauna, si culori vii cu portiuni reflectorizante daca mergi pe bicicleta noaptea, chiar daca esti intr-un spatiu bine iluminat.

Asigura-te ca bicicleta ta are lumini care pot fi vazute din diferite unghiuri. Daca un sofer te priveste din lateral, este posibil sa nu vada luminile din fata si din spate, ceea ce inseamna ca este mai sigur sa ai si lumini atasate pe roti. Totodata, nu lasa accesoriile si luminile pe bicicleta fara supravegherea ta, vor fi furate. Nu in ultimul rand, nu uita de antifurtul pentru bicicleta.

4. Planifica-ti traseul cu atentie

Desigur, spontaineitatea poate fi foarte placuta, insa ai grija sa te feresti de traficul intens, daca este posibil. Cea mai buna ruta pentru masini nu este, neaparat, si cea mai buna ruta pentru biciclete. Cauta online harti special create pentru biciclisti.  

Daca mergi pe o ruta noua, testeaz-o in prealabil pentru a afla cat dureaza si cat de obositoare este. De asemenea, este util sa afli daca exista vreun atelier pentru biciclete in apropierea rutei tale, in caz ca ai nevoie de ajutor.

5. Acorda atentie detaliilor

Cand esti biciclist in trafic, atentia la detalii este foarte importanta. Spre exemplu, vei fi nevoit/a, in multe situatii, sa pedalezi destul de aproape de bordura pentru a permite masinilor sa treaca. Dar ai grija la canale sau gropi!

De asemenea, este important sa scanezi vizual linia de masini din fata ta pentru a anticipa daca un sofer parcheaza, iese din parcare, sau deschide portiera. Bineinteles, foloseste semnalele cu mana si vocea pentru a-ti comunica intentiile celorlalti participanti la trafic.

Photo by Ahshea1 Media: https://www.pexels.com/photo/people-riding-bicycle-on-concrete-road-2361102/